Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megteremtik a lélek harmóniáját
A Herkules meg a többiek című darab próbái februárban kezdődtek – rengeteg munka, hogy a mozdulatok könnyednek tűnjenek – mondta Demcsák Ottó.

A gyermekek egészséges fejlődéséhez hozzájárulnak a mesék által megélt „kalandok”

Megteremtik a lélek harmóniáját

| Szilágyi Andrea | Kultúra

Herkules meg a többiek címmel mutatja be legújabb előadását a Sopron Balett társulata május 13-án a Petőfi Színházban. A gyermekeknek szóló műben ismert és kedvelt mesehősök – köztük Aranyhaj, Aladdin és Hófehérke – perdülnek táncra a színpadon.

Lelkesen készülnek és próbálnak a Sopron Balett tagjai – 11 gyerekszereplővel együtt – a májusi Herkules meg a többiek ősbemutatójára, melyet a Petőfi Színházban láthat majd a közönség. Demcsák Ottó, Harangozó-díjas koreográfus, a darab rendezője elmondta: kiskorára visszagondolva úgy érzi, hogy ebben a számítógépek vezérelte világban a mai gyermekek – és sok esetben a felnőttek is – mintha zaklatottabbak, dekoncentráltabbak lennének. Ezért fontos, hogy a gyermekekkel megismertessük a mesék erejét. – Úgy gondolom, hogy egy jó mese mindig közvetít egy üzenetet – hangsúlyozta a koreográfus. – Legyen egy szép története, legyen egy tanulsága! Adja meg az embernek a lélek harmóniáját, mely nagyon fontos a mai világban! A gyermekek egészséges fejlődéséhez hozzájárulnak a mesék által megélt „kalandok” is.

Hozzátette: ezek mind-mind olyan mesék, amelyek a gyerekeknek izgalmasak, emellett még tanítják is őket. Ötvözték több mese történetét is a darabban, hogy mindegyik tanulságát átadhassák a gyermekeknek: Pinokkiótól megtanulhatják az igazmondás fontosságát, Pocahontastól az otthonunk szeretetét, Hamupipőkétől pedig azt, hogy az igaz lelkű ember végül mindig elnyeri a méltó jutalmát.

A műsor próbái február óta tartanak. – Azért kezdtük korán a próbákat, hogy legyen időnk felkészülni az előadásra a többi kötelezettségünk mellett – folytatta Demcsák Ottó. – A nézők nem is sejtik, hogy mennyi munka rejlik egy ilyen előadás betanulásában, hogy a mozdulatok könnyednek tűnjenek. Emellett természetesen a színészi játékról sem szabad megfeledkezni.

A gyerekszereplők rendkívül odaadással dolgoznak a próbákon, és nagyon várják már a bemutatót. Demcsák Ottó örül, hogy a szülők is látják: napról napra jobban teljesítenek a gyerekek a balett-teremben, hiszen ahogy a nézőknek, úgy a táncosoknak is egy életre szóló élményt jelenthet a világot jelentő deszkákon való szereplés.

A koreográfus elárulta, hogy Sopron városa különleges helyet foglal el a szívében. – Nagyon örülök, hogy az isteni gondviselés idevezérelt engem, több művet is nagy sikerrel állítottunk színpadra Sopronban. A Herkules meg a többiekre különösen büszke vagyok, hiszen ez egy ősbemutató lesz. Ez a mű ide „született” – zárta.

Demcsák Ottó 12 éve vezeti a Sopron Balett társulatát, ez idő alatt számos darabot állítottak színpadra városunkban. A jelenleg nyolc tagból álló együttes új fellépőket keres soraiba a következő előadásához: idén decemberben a Diótörő című balettel szeretnék elkápráztatni a közönséget.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek