Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Visszavonul a kapitány
– 12 gyönyörű szezonom volt Sopronban, az aréna olyan ikonikus hely, amelyben életem meghatározó pillanatait tölthettem – nyilatkozta lapunknak Fegyverneky Zsófia (j3), aki múlt szombaton játszotta utolsó profi mérkőzését a Novomatic-arénában. Fotó: Németh Péter

Fegyverneky Zsófia: A mai napig imádom a kosárlabdát

Visszavonul a kapitány

| Rázó László | Sport

Felhagy a profi kosárlabdázással Fegyverneky Zsófia. A hír még akkor is szíven ütötte a soproni kosárlabda-rajongókat, ha tudták: a közönségkedvenc játékos és csapat­kapitány közeledik a negyven felé...

– Jövőre Fegyverneky Zsófia nélkül indul a szezon a Sopron Basketnek. A szurkolóknak felfoghatatlan, te hogy éled meg a visszavonulást?

– Jó lenne, ha a profi sportolói karrier örökké tartana, de sajnos ez nincs így... Azért volt nagyon nehéz meghozni ezt a döntést, mert a mai napig imádom a kosárlabdát, örömet okoz a játék 25 év profi pályafutás után is. Nagyon sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy ennek most véget kell vetni. Tudomásul kellett vennem, hogy idén 40 éves leszek, és már nem tudnék megfelelni a saját elvárásaimnak akár a fizikai állapotot, akár a játékomat nézzük.

– Más ok is van a háttérben? Gondolok itt elsősorban a sérülésekre…

– Nem, épp ellenkezőleg, hálás lehetek azért, mert gyakorlatilag egész pályafutásom során elkerültek a komolyabb sérülések. Az viszont igaz, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb olyan fizikai állapotba hozni magamat, amely az élsporthoz szükséges. Nem szerettem volna megélni azt a pályán, hogy már nem tudok a saját magam által elvárt szinten teljesíteni, nem engedhetem meg magamnak, hogy egy szint alá menjek.

– Hogy élted meg az utolsó hazai mérkőzést?

– 12 gyönyörű szezonom volt Sopronban, az aréna olyan ikonikus hely, amelyben életem meghatározó pillanatait tölthettem. Érzelmileg nagyon nehéz egy hazai búcsúmeccset megélni, főleg úgy, hogy nem fájdalommal, megkeseredetten vagy sérülés miatt kell abbahagynom a profi játékot. Hiányozni fog, az biztos.

– A profi játékot abbahagyod, ezzel együtt vannak még terveid a kosárlabdával?

– Természetesen! Mindenképp szeretnék a sportág berkein belül maradni, nagyon szeretem ezt a közeget. Férjem a kosárlabda-akadémián dolgozik, kisfiam itt jár iskolába, nagyon megszerettük a várost és a klubot. Tehát mindenképpen prioritás, hogy itt maradjunk, és hasznosítsam a hosszú sportolói karrierem során megszerzett tudást.

Szerdán dől el a bronzcsata

Szekszárdi veresége után – Fegyverneky Zsófia soproni búcsúmérkőzésén – elképesztő formában kosárlabdázott a Sopron Basket. A tolnaiaknak kevés pontot engedett a Sopron, miközben több kiváló teljesítmény is volt hazai pályán. Jelena Brooks 30, Böröndy Vivien 16 pontig jutott. Maga a búcsúzó Fegyverneky is kiváló eredménysort produkált: 15 pontja mellett kiosztott 3 gólpasszt, és leszedett 5 lepattanót. A nagy különbségű soproni győzelem azt jelenti, hogy a csapatok szerdán Szekszárdon dönthetnek a bronzérem sorsáról.

Gáspár Dávid elmondása szerint komoly előrelépést mutatott csapata az első találkozóhoz képest. – Nagyon örülök a győzelemnek, de ahogy mondani szokás, a munka még nincs elvégezve – hangsúlyozta a vezetőedző. – Van még egy mérkőzés, és egy nagyon komoly lépcsőfok a bronzérem megszerzésének irányába. Ezzel a céllal megyünk Szekszárdra, szurkolóinkat pedig arra kérjük, hogy aki csak teheti, kísérje el a csapatot. Fegyverneky Zsófitól egyelőre nem búcsúztunk, hiszen neki van még dolga. Fantasztikus érzés volt ma a szurkolóink által teremtett közegben játszani, és örülök, hogy ezt ilyen kosárlabdával tudtuk honorálni.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik a küzdelem

Folytatódik a küzdelem

2024. 05. 01. | Munkatársunktól

Papp Klaudia, a Sopron Basket irányítója szerint komoly esélye van a csapatnak arra, hogy bronz­érmesként fejezze be az idei bajnokságot. Ehhez azonba...