Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jelentős spórolás felújítással
Az otthonfelújítási támogatás felhasználható nyílászárócserére, az épület külső szigetelésére, fűtés- vagy akár használatimelegvíz-rendszerei korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető. Fotó: illusztráció

Összesen 108 milliárd forintos keretösszegből finanszírozzák a hiteleket

Jelentős spórolás felújítással

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A kormány ezért új otthonfelújítási programot hirdetett, mely a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja.

Nemcsak az új építésű házak lehetnek energiahatékonyak – sokan nem is gondolják, hogy a nyílászárócserével vagy a víz- és gázfűtési rendszer felújításával mennyit spórolhatnak. Ennek érdekében új programot hirdetett a kormány: múlt hónapban bejelentették az otthonfelújítási támogatás 2024 feltételeit. Az összesen 108 milliárd forintos keretösszegből az előzetes számítások alapján 20 ezer családi ház modernizálása valósulhat meg a következő években. A pályázat kimondottan az 1945 és 1990 között épült családi házak nyílászáróinak, szigeteléseinek és használatimelegvíz-rendszereik modernizálását célozza. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) időközben módosította a feltételeket: már nem szükséges a vezetékes gázhálózat megléte. Fábián Gergely, a minisztérium államtitkára közleményében hangsúlyozta, hogy az NGM számára kiemelten fontos, hogy a program sikeres legyen, ezért aktívan egyeztet a piaci szereplőkkel. Továbbá kialakítanak egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázók előzetes kalkulációkat végezhetnek a várható költségekről és az energiamegtakarítás mértékéről.

A hitelprogram két részből áll: egy kölcsönből és egy vissza nem térítendő támogatásból. Ezek együttes összege minimum 2,5 millió, maximum 6 millió forint lehet, viszont az igénylőknek rendelkezniük kell önerővel is. 6 millió forint esetén például ez további 1 millió forint – a munkálatok teljes összegének tehát maximum 85,7 százalékát teszi ki a támogatás.

A szakemberek szerint a beruházással 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, amit a tulajdonosoknak igazolniuk kell egy a kivitelezés előtt és után készült energetikai tanúsítvánnyal. Az összeg felhasználható nyílászárócserére, az épület külső szigetelésére, fűtés- vagy akár használatimelegvíz-rendszer korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető.

Fontos információ, hogy a hitel kamatmentes. A felújításhoz tartozó munkálatokat a kezdéstől számított két éven belül be kell fejezni – ez egyszeri alkalommal fél évvel hosszabbítható meg. Ezt követően megkezdődik a háromhónapos türelmi idő, melynek lejárta után meg kell kezdeni a hitel visszatörlesztését, melyre összesen tíz év áll rendelkezésre.

A programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Támogatást kaphat: Az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a kérdéses házban és legalább 2024. május 1-je óta életvitelszerűen ott is kell élnie. Egy ingatlanra egy alkalommal lehet támogatást kérni, valamint egy magánszemély csak egyszer használhatja fel a segítséget. Az igénylő cselekvőképes, nagykorú természetes személy lehet. Rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel, valamint nem töltheti be a 75. életévét a kölcsön lejártakor. Az igénylő jövedelmének el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét, nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó adótartozása, köztartozása, valamint ugyanilyen összegű, 60 napon túli közüzemiszámla-tartozása.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek