Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk személyes adatainkra!

Rendőrségi sorozat

Vigyázzunk személyes adatainkra!

| Czetin Zoltán | Panoráma

A telefonján, az e-mail-fiókján keresztül fértek hozzá az online számlájához egy soproni férfinak, pár hónap alatt több mint százezer forinttal károsították meg – a közelmúltban történt az eset, de nem egyedi. Fontos, hogy nagyon vigyázzunk az adatainkra.

Pár évvel ezelőtt még arra hívták fel a figyelmünket a rendőrök, hogy nagyon ügyeljünk a bankkártyánkra, ne hagyjuk őrizetlenül, és a pin-kódot semmiképp ne mellette tároljuk. Persze, mindez most is igaz, de a bűncselekmények többsége már nem a fizikai lopás. Ma már az adatainkra fáj a bűnözők foga...

– Megkülönböztetünk nem engedélyezett és engedélyezett csalást – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Utóbbi alatt azt értjük, amikor mi magunk adjuk meg az adatainkat, például amikor valaki állást keres vagy egy befektetés, vásárlás miatt. A nem engedélyezett az, amikor adathalászok szerzik meg az információkat, például internetes oldalakon, hamis ­e-mailekkel, üzenetekkel. De akár az is előfordulhat, hogy a boltban a mögöttünk várakozó lefotózza a bankkártyánkat. Ezután pedig már akár fizetni is tud vele online.

Ahogy fejlődik a technika, úgy változnak a csalók módszerei is. Általában egy trükköt pár hétig, hónapig használnak, majd amikor sokan tudomást szereznek róla, újat dolgoznak ki.

– Az online számlával kapcsolatos csalást azért nem vette észre sokáig a sértett, mert mindig csak pár ezer forintot emeltek le a számlájáról. De aztán ezekből a kisebb összegekből hónapok alatt már jelentős tétel jött össze – folytatta Cservenák Helga. – A leglényegesebb a megelőzés: hogy vigyázzunk adatainkra! Aztán használjunk virtuális kártyákat az online vásárlásoknál! Ahol csak lehet, állítsuk be a kétfaktoros ellenőrzést, a jelszavainkat pedig rendszeresen változtassuk meg! Nézzük át a folyószámlánkat minden hónapban, hogy valóban csak azért vontak le róla pénzt, amit mi vásároltunk!

A kiberpajzs.hu oldalt érdemes rendszeresen figyelni, itt a legfrissebb módszerek is megtalálhatóak.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek