Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kis lépések a környezetünkért
Rendkívül fontos, hogy a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtsük. Fotó: Soproni Téma-archívum

Ha lehetséges, érdemes mindig a hazai termékeket választani

Kis lépések a környezetünkért

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

A mindennapi életünkbe sok olyan kis lépést építhetünk be – különösebb energiabefektetés nélkül –, melyekkel valóban segítjük fenntartani a természet egyensúlyát. Így pedig csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is.

A fenntarthatóság lényegét legkönnyebben úgy érthetjük meg, ha betartunk egy egyszerű szabályt: az igényeink ne haladják meg a rendelkezésre álló természeti erőforrások mértékét. Életünk szinte minden tevékenysége, az általunk használt termékek, a közlekedési szokásaink mind hatással vannak környezetünk egészségére. – A környezettudatosság szoros kapcsolatban áll a mértékletességgel – hangsúlyozta Sass Vivien, a KASzC Roth Gyula Technikum oktatója. – Ez nem azt jelenti, hogy aszkéta módon mindent meg kell vonnunk magunktól, hanem hogy a kényelmi szintünknek megfelelően próbáljunk tudatosan élni.

Az egyik legnagyobb probléma a hulladék felhalmozódása és kezelése. Tudatosabb vásárlással a feleslegesen keletkező hulladék mennyiségét könnyen tudjuk csökkenteni: például két hasonló termék közül válasszuk azt, amelyiken kevesebb a csomagolóanyag! Ha módunkban áll, érdemes mindig a hazai termékeket előnyben részesíteni – hiszen ha így teszünk, „megspóroljuk” a benzin, a szállítás és a raktározás környezetterhelő hatásait. A címkéken lévő jelöléseket is érdemes figyelni – a Fairtrade termékek ökológiailag, társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható forrásból származnak, de vannak egyéb öko- és biominősítések is.

Rendkívül fontos, hogy a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtsük: városunkban ráadásul több módon is hozzájuthatunk ennek lehetőségéhez. – Sopron több pontján találhatóak hulladékgyűjtő szigetek, emellett a társasházak lépcsőházaiban is lehet szelektíven gyűjteni, hiszen ezek elszállítása is megoldott – tette hozzá az oktató.

Sass Vivien szerint, aki teheti, komposztáljon, amivel megoldható a zöldhulladék kérdése is. A legrosszabb, amit a zöldhulladékkal tehetünk, az az égetés. Akinek nincs komposztálási lehetősége, az igényelhet az STKH-tól barna kukát, melybe belehelyezheti a komposztálandó hulladékokat. Ezek tartalmát havonta egyszer ingyenesen elszállítják.

– Az elmúlt években – feltehetőleg az olcsó árak miatt – ismét divatba jött a használt ruhák vásárlása. A ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, így aki másodkézből vásárol, támogatja a környezetet – zárta Sass Vivien.

A Roth Gyula Technikum ökoiskola: Az oktatási profiljából adódóan az intézményben régóta jelen van a környezettudatos életre való nevelés. Április végén tartották a fenntarthatósági témahetet, melyen tematikus és rendhagyó órák mellett a diákok testközelből is megismerkedhettek a körforgásos gazdaság elemeivel, például a szelektív hulladékfeldolgozással.

Társadalmi szempontból is vizsgálható a fenntarthatóságra való törekvés. Hazánkban be kell tartaniuk a munkaügyi törvénykönyv szabályait a munkaadóknak, azonban a világon sok országban még ma is legális a gyermek- és rabszolgamunka. Az ezekből, jellemzően harmadik világbeli országokból érkezett áru megvételével támogatjuk az ottani munkaerő kizsákmányolását. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...