Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra Virágos Sopronért
Fotó: Soproni Téma-archívum

„A városszépítéshez a civil kezdeményezésekre is nagy szükség van”

Újra Virágos Sopronért

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum látogatóközpontban tartották.

A rendezvényre dr. Farkas Ciprián polgármester is ellátogatott, aki köszöntőjében kiemelte: – Városunk méltán lehet büszke a zöld Sopron címre, az elmúlt időszakban ennek jegyében számos fejlesztést is végrehajtottunk. Új zöldterületeket hoztunk létre, így a Koronázódombon kialakítottunk egy parkot, de gondolhatunk a Mókus-erdőre vagy az Alpin Parkra is, felújítottuk a Washington parkot, valamint a Papréten és a Szélmalom téren található parkokat is. A városszépítéshez a civil kezdeményezésekre is nagyon nagy szüksége van, ebben vállal példamutató szerepet ez a rendezvénysorozat.

– Az egyetem üde botanikus kertje (felvételünkön) is mutatja az immáron 171. előadásunk küldetését – emelte ki a rendezvény előtt a főszervező, Horváth Sándor nyugalmazott főkertész. – A lelki, fizikai, szellemi és természeti egységben rejlő harmónia jegyében indítottuk útjára a programsorozatot 2006-ban. A téma kimeríthetetlen, így minden alkalommal más-más érdekességgel gazdagodhat a természetkedvelő közönségünk.

A legutóbbi találkozó is ezt a sokszínűséget tükrözi.

A programban prof. dr. Bartha Dénes egyetemi tanár Az év fája a bükk címmel osztotta meg gondolatait hallgatóságával. A professzor előadásában rámutatott: – Jó egy évszázaddal ezelőtt faanyagát csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb fafajunk, így megtartása jelenleg az erdőművelés egyik legnagyobb kihívása.

Kalocsai Tamás, a Dunamelléki Egyházterület elnöke Pál apostol missziós útjainak legfontosabb üzeneteiről mesélt a soproni közönségnek. Az izgalmas előadások után a hallgatóság kellemes sétát tett a tavaszi pompába borult botanikus kertben.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...