Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A helyi értékek őrei
– A soproniak, azt hiszem, méltán lehetnek büszkék a város értékeire, amely nemcsak a múltból táplálkozik, hanem a jövő felé is mutat – nyilatkozta lapunknak Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke. Fotó: Filep István

„A Winkler Oszkár-díj mellett büszkék vagyunk a Soproni Szemlére is”

A helyi értékek őrei

| Köves Andrea | Városi hírek

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral, az egyesület elnökével.

– Az egyesület nem csupán Sopron legrégebbi civil szervezete, de egyben az egyik legnagyobb létszámmal is rendelkezik, jelenleg 400 regisztrált tagja van. Minek köszönhető ez a kiemelkedő aktivitás?

– Sopron bővelkedik épített és természeti értékekben, ezek megőrzése, meg­újítása vezérel minden tagunkat. Van, akihez a műemlékvédelem áll közelebb, van, akihez a természetvédelem, máshoz pedig a helytörténeti kutatás. Egyesületünk nagy erénye, hogy mindenki azon a területen végezhet aktív munkát, amelyhez a leginkább kötődik.

– A város szépítése, értékeinek a megőrzése és átadása akkor igazán hatékony, ha minél többen állnak tevékenyen a célok mögött.

– Ez a gondolat számunkra is nagyon fontos, éppen ezért hatékony az együttműködésünk az önkormányzattal, tagjaink aktívan kiveszik a részüket a város fejlesztésével kapcsolatos tervek kidolgozásából, véleményezéséből. Eredményesen dolgozunk együtt a helyi ipartestülettel, a kamarával, a Soproni Egyetemmel, a Tanulmányi Erdőgazdasággal és a GYSEV-vel is.

– Évről évre tevékenységük egyik csúcspontja a Winkler Oszkár-díj odaítélése, amelyet tavaly a Gesztenyés körút 9. szám alatti épületegyüttes felújításával érdemelte ki a tulajdonos házaspár. Ez a szép hagyomány idén is folytatódik?

– Nagy örömömre igen, és már most hatalmas az érdeklődés a díj iránt. Az elismerés célja továbbra is olyan épületek kitüntetése, melyek egyrészt építészeti minőségükkel gazdagítják a városképet, másrészt a létrehozásuk folyamata példaértékű lehet a soproni polgárok számára. A Winkler Oszkár-díj odaítélése mellett büszkék vagyunk egy másik hagyományunkra, a Soproni Szemle rendszeres kiadására is. A negyed­évente megjelenő periodika Sopron helytörténeti jellegű kutatásinak bemutatására nyújt lehetőséget, hiszünk abban, hogy a jövő nemzedékeinek is készítjük a tartalmas kiadványokat.

– Közel két évtizede látja el az egyesület elnöki posztját, példamutató elkötelezettséggel végzi ezt a feladatot. Milyen érzésekkel sétál végig jelenleg a csodálatosan felújított belvároson?

– Teljesen lenyűgöz és feltölt a belváros minden szeglete, gyönyörködtem a történelmi épületekben most is, ahogy idesétáltam a közgyűlés helyszínére, a Soproni Evangélikus Egyházközséghez. A soproniak, azt hiszem, méltán lehetnek büszkék a város értékeire, amely nemcsak a múltból táplálkozik, hanem a jövő felé is mutat. Mind­erre jó példa a város új ékessége: a Soproni Múzeumnegyed, amely nagy örömünkre nemrégiben építészeti nívódíjat is átvehetett.

A nagy múltú civil szervezet közgyűlésén dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester is részt vett, mindkét városvezető elkötelezett tagja a városszépítő egyesületnek. A közgyűlésen beszámoló hangzott el a tavalyi év történéseiről, illetve áttekintették az idei év programjait és feladatait is, amelyet a tagság egyöntetűen elfogadott.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A nemzeti ellenálló utcája

A nemzeti ellenálló utcája

2024. 05. 01.

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon...