Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagy hármas

Jegyzet

A nagy hármas

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ami évtizedek óta csak vágyálom volt, az megvalósult. Az északnyugati összekötőút megépítésével a nyugati városrészt és Ágfalvát bekapcsolták a hazai és nemzetközi autóút- (autópálya-) hálózatba.

Ezzel együtt négy csatlakozási pontot alakítottak ki, így szinte mindenhonnan perceken belül elérhető az M85-ös. Bárki és bármit mond, az M85-ös megépítése korszakos jelentőségű a város fejlődése szempontjából.

Emlékeznek még? Az autóút megépítésének bejelentését követően a baloldali pártok azon élcelődtek, hogy sohasem épül meg, vagy hogy milyen káros következményei lesznek a nagyszabású munkálatoknak. Heccelték az embereket, igaz, kevés sikerrel, mert a józanul gondolkodók pontosan tudták, hogy milyen fontos a nyitás az országra, a világra. Ezzel volt szinkronban a kormány és a városvezetés eltökélt szándéka, hogy az időközben kirobbant járvány és a háború negatív hatásai ellenére is folytatja az építkezést az eredeti ütemterv szerint. A pont a mondat végére az év végén kerül, amikor már az alagúton át ér el az autóút az országhatárra. A kormány és a városvezetés, dr. Farkas Cipriánnal az élen, teljesítette ígéretét, de ne higgye senki sem, hogy sétagalopp volt az autóút megépítése!

Emlékeznek még? Korábban a baloldali kormányok alatt a délre tartó M9-es autóút megépítése volt fókuszban. Persze nem lett belőle semmi. Amikor később megkérdeztek az akkoriban regnáló polgármestert, hogy miért nem épült meg az autóút, azt nyilatkozta (lehet, nem szó szerint idézem), hogy kicsi volt az érdekérvényesítő képességük. Pontosan erről van szó, meg másról is. Egyrészt az Orbán kormány nem ígért felelőtlenül. Tudta és tudja, hogy mit, miért tesz, és hogy a soproni embereket nem lehet becsapni. Másrészt pedig a város vezetői, összefogva az országgyűlési képviselőkkel, hitelesen és eredményesen érvényesítették a soproniak érdekeit. A végeredmény ismert. A nagy hármas, a kormány, a városvezetés és a soproniak összefogása példátlan fejlődéshez vezetett.

Emlékeznek még? Fel tudják sorolni, hogy mi minden történt az elmúlt években? Tény, nehéz összeszámolni, és még nincs vége. Jut bőven megoldandó feladat a következő esztendőkre is. Abban az esetben, ha megmarad a nagy hármas szövetsége, akkor megvalósulnak azok a tervek is, amely már ott lapulnak a fiókokban. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...