Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori  forradalmár utcája
A Vasvári Pál utcát a huszadik század második felében hozták létre. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A közterület 1974 óta viseli Vasvári Pál nevét

Az egykori forradalmár utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A József Attila utcát a Vas Gereben utcával összekötő, kanyargós Vasvári Pál utcát a huszadik század második felében hozták létre, amikor a József Attila-lakótelep elkészült. A térség beépítése már a század elején megtörtént, azonban az elnevezés 1974-es hatályba léptetéséig az egész terület a József Attila utca 7-es számot viselte. A megvalósult lakókörzet Sopron egyik szép zöldövezeti lakótelepe lett, amely léptékében is illeszkedik egy Sopron méretű városhoz.

A második világháborút megelőzően a mai utca teljes környezetében a Károly-laktanya állt, amelyet 1915–16-ban a hadügyminisztérium épített, de a telket a város adta hozzá. Sopron képviselő-testülete 1917. március 29-i közgyűlésén fordult az uralkodóhoz, IV. Károlyhoz, hogy a kaszárnya a nevét viselhesse. A kérés meghallgatásra talált. 1922-től 1941-ig honvéd reáliskola működött itt, majd ezt követően honvéd hadapródiskola lett, amikor is jelentős fejlesztések valósultak meg. A mai napig sportcélokat szolgál az iskola egykori uszodája (Lövér körút 1.), amely Sopronban az első fedett uszoda volt. A második világháborús bombázásban a laktanya nagy része elpusztult, megmaradt tömbjét az Állami Szanatórium használta, szolgálati lakásokat biztosított benne a dolgozóinak a szocializmus idején.

Lényegében a Vasvári Pál utca a fő útvonala a társasházi városrésznek. A modern övezet kialakítását 1973 tavaszán a közmű kiépítésével kezdték. A lakótelep öt ütemben készült el. Apróbb problémák is felléptek, például az első ütem házszámozásához az alumíniumbetűk nem érkeztek meg időre. Az akkori lakásépítési viszonyok között nem volt ritka, hogy az egyik lakótömbben már lakók voltak, a mellette lévőben még szereltek, vagy a szomszédos területen építkeztek. Az itt élők éveken át földutakon, közvilágítás nélkül közlekedtek. Az ötödik, befejező ütem műszaki átadása 1978-ban volt, ez került az egykori laktanya egyik megmaradt tömbjének helyére. Ezt követően – 1979-ben – még bölcsőde és óvoda is épült. Az elkészült 538 lakásnak a tervezője a Lakóterv volt, a kivitelezést pedig Fertődi Építőipari Szövetkezet végezte a francia Outinord – vagy másképpen – alagútzsalus technológiával. 1980. június 23-án a Beruházási Vállalat és a Megyei Építőipar Vállalat levélben közölte, hogy a beruházás befejeződött, és kérte a GYÁÉV felvonulási épületének elbontását, mert az parkosítandó területen állt.

A Vasvári Pál utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Vasvári Pál (eredeti nevén Fejér Pál; 1826–1849) író, történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár. A „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, honvéd őrnagy. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...