Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az út, amely összeköt
A szalagátvágást követően adták át a forgalomnak az északnyugati összekötőutat.Fotók: Filep István

Dr. Farkas Ciprián: Ne kockáztassuk Sopron fejlődését!

Az út, amely összeköt

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Az M85-ös teszi lehetővé számunkra, hogy megalapozott gazdaságfejlesztési elképzeléseink legyenek a helyi gazdaság megerősítésére vonatkozóan. Esélyt teremt számunkra, hogy gazdasági szereplőket hozzunk Sopronba, és a logisztika térképére végre felhelyezzük városunkat – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester az északnyugati összekötőút átadásán.

Elkészült és hétfőn átadták a forgalomnak a 3,6 kilométer hosszú északnyugati összekötő utat. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester és Firtl Mátyás volt országgyűlési képviselő. A vendégek között ott volt dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, de megjelentek önkormányzati képviselők és a város különböző szervezeteinek, intézményeinek vezetői, képviselői is.

Ünnepi beszédében dr. Farkas Ciprián kiemelte: – Az északnyugati összekötőút a bánfalvi és a brennbergi városrészek számára, de az ágfalvi polgárok részére is lehetővé teszi a közvetlen útkapcsolatot az M85-tel és a magyar–osztrák határral. Ez a szakasz teremti meg annak a lehetőségét, hogy az alagút­pár elkészültét követően a teherforgalmat kivezessük a város belső területeiről, mentesítsük a Csengery utcát és az ott élő embereket a teherforgalom kínjai alól.

A polgármester emlékeztetett, a trianoni békediktátum után – amikor minden veszni látszott – a népszavazás adott reményt Sopronnak.

– Van valami sorsszerű abban, hogy évszázad múltán a leghűségesebb város azt mondhatja el magáról, hogy az elmúlt száz év legnagyobb infrastrukturális fejlődését az utóbbi öt évében élte meg – emelte ki dr. Farkas Ciprián.

Az M85-ös autóút és az északnyugati összekötőút jelentőségéről szólva elmondta, az M85 teszi lehetővé számunkra, hogy megalapozott gazdaságfejlesztési elképzeléseink legyenek a helyi gazdaság megerősítésére vonatkozóan. Esélyt teremt számunkra, hogy gazdasági szereplőket hozzunk Sopronba, és a logisztika térképére végre felhelyezzük városunkat. Az M85-ös eszköz számunkra abban is, hogy ne csupán beszéljünk Sopron előnyös fekvéséről, hanem hasznot húzzunk belőle.

A polgármester köszönetet mondott a kormánynak, amely megígérte az M85-öst és cselekedett is, majd kérte a soproniakat, hogy ne kockáztassuk Sopron fejlődését, június 9-én az önkormányzati választáson tegyünk róla, hogy Sopron lendületben maradhasson.

Dr. Barcza Attila köszöntőjében visszatekintett az M85-ös történetére, felidézve az építés kulcspillanatait. Ilyen volt 2020. december 16., amikor megindulhatott a forgalom Sopron és Csorna között, 2021. június 9., amikor átadták a Sopron kelet és a Balf–Pihenőkereszt közötti szakaszt, 2021 decemberében pedig a Balf–Fertőrákos közötti szakaszt a teljesen új Mély úttal.

– Ma pedig átadjuk a fejlesztés egyik legfontosabb szakaszát, az északnyugati összekötőutat, amely tehermentesíti a belvárost a forgalomtól – mondotta. – Ez a fejlesztés is a bizonyítéka annak, hogy a nemzeti kormány és a jelenlegi városvezetés képes lendületben tartani Sopron fejlődését.

Ágh Péter államtitkár is méltatta az M85-ös és az északnyugati összekötőút jelentőségét. Részletesen szólt a műszaki tartalomról és azokról a kivitelezési megoldásokról, amelyek lehetővé tették például, hogy a vasúti felüljáró építése alatt sem állt le a vasúti forgalom. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány kiemelt feladata a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Ennek része az M85-ös megépítése – az ország leghosszabb közúti alagútjával –, amely az év végére eléri az országhatárt. Az államtitkár köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt az útépítésnek, és kifejezte meggyőződését, hogy a jelenlegi városvezetés, dr. Farkas Ciprián polgármester vezetésével, megvalósítja azokat a terveket is, amelyek biztosítják a város további fejlődését.

Az ünnepi beszédeket követően Filotás Julianna református lelkipásztor, dr. Tóth Károly evangélikus igazgató lelkész és a Horváth Imre katolikus városplébános áldotta meg az új utat. 


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...