Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Emlékezni és emlékeztetni
Fotó: Filep István

Emlékezni és emlékeztetni

| Munkatársunktól | Városi hírek

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából vasárnap elhelyezték a Mátyás király utca 15. számú épület bejárata előtt Alt Józsuáné (született Gerstl Hermina) botlatókövét.

 Az Elfeledett Soproniak Alapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület rendezvényén dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: – Emlékezni és emlékeztetni a kötelességünk, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan szörnyű tragédia a világtörténelemben, mint a holokauszt volt.

A rendezvényen beszédet mondott Alt Józsuáné unokája, Éva, aki hangsúlyozta: szimbolikus, hogy pont anyák napján került a helyére a botlatókő.

– Egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült – ez a meggyőződés vált ars poeticájává a körünkben tisztelt Günter Demnig szobrászművész úrnak, akiben a botlatókövek gondolata az 1990-es évek elején megfogalmazódott. Az 1995-ben Kölnben elhelyezett első emlékmű óta közel két évtized telt el. Az Európa-szerte járdába ékelt botlatókövek száma mára jóval meghaladja a 40 ezret – fejtette ki dr. Tárkányi Sándor építész, helytörténész.

Gerstl Herminát 49 évesen három lányával (Edit, Gertrud, Jozefin) együtt deportálták Sopronból Auschwitzba 1944. július 5-én, ahol gázkamrába küldték és megölték.

A most elhelyezett kő Sopron harmadik botlatóköve.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...