Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folytatódik a program
Mintegy 5500 fénytestet osztottak ki a soproniaknak múlt héten az inkubátorházban.Fotók: Filep István

Körülbelül ötszáz soproni háztartás jelentkezett a LED-cserére

Folytatódik a program

| Etzl Edgár | Városi hírek

– A magyar kormány fenntartja a rezsicsökkentést, így a soproni családok is védettek a háború okozta energia­drágulástól – mondta dr. Farkas Ciprián, aki jelképesen átadta a második soproni lakossági LED-csereprogramban igényelt lámpatesteket.

Sopronban már kétszer volt LED-csereprogram. Az önkormányzat és a támogató cég által meghirdetett pályázatára legutóbb január 15-ig lehetett jelentkezni.

– Azok regisztrálhattak, akiknek a nevén van villanyszámla, és soproni lakcímkártyával rendelkeznek, valamint nem vettek részt az előző csereprogramban – tudtuk meg dr. Farkas Ciprián polgármestertől. – Idén körülbelül 500 soproni háztartás jelentkezett, számukra mintegy 5500 fénytestet osztunk ki. A magyar kormány fenntartja a rezsicsökkentést, így a soproni családok is védettek a háború okozta energiadrágulástól.

A korábbi csereprogram is sikeres volt Sopronban: először mintegy ezer soproni háztartás regisztrált, 2023 márciusában összesen közel 15 ezer fénytestet adtak át.

– A Soproni Témából értesültem a programról. Összeírtam, hogy hány égő van a házban, ebből számolták ki nekem, hogy hányat kaphatok ingyen – mondta a helyszínen Kovács Lászlóné. – Eddig is energiatakarékost vásároltam, ezek 4–5 ezer forintba is kerülhetnek, így valóban hatalmas segítség ez nekünk. Fontos, hogy a LED-ek később romlanak el, mint a régi izzók.

Mivel ma már az átlagos felhasználási mennyiségek fogyasztása felett lakossági piaci áron juthatunk hozzá az áramhoz és a gázhoz, egyre inkább jelentősége van annak, hogy háztartásunk energiatakarékos eszközökkel legyen felszerelve.

Érdekes adat, hogy a magyar háztartásokban átlagosan húsz darab izzó található. Ezek a teljes áramfogyasztás egyharmadáért felelnek. Az energiatakarékos LED-fények minimum 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, és már minden méretben elérhetők. Egy 40–60 wattos, hagyományos izzó teljesítményét tudja hozni egy 8–10 wattos LED-es verzió. A LED-ek akár tíz évig is világítanak, így használatukkal sokkal kevesebb hulladék keletkezik.

A LED-ekről többször írtunk már lapunkban is, legutóbb például: Újra LED-csereprogram, Soproni Téma, 2023. december 20.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...