Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos a rendszeres önvizsgálat
Dr. Odler Anna felvételünkön digitális dermatoszkóppal vizsgálja az anyajegyeket. Ez egy olyan modern szerkezet, amely akár negyvenszeres nagyításban mutatja a bőrfelszínt, képet készít, rögzíti az anyajegyek méretét is. Fotó: Filep István

Az egészséges anyajegy kerek vagy ovális, egyszínű és nem növekszik

Fontos a rendszeres önvizsgálat

| Huszár Judit | Városi hírek

Május 7. a melanóma világnapja – ilyenkor világszerte az agresszív daganattípusra hívják fel a figyelmet. A bőrrák egyre több embert érint: tízévente megduplázódik az új betegek száma. Jó hír viszont, hogy a tünetei már korai stádiumban megjelennek, így szűrővizsgálatokkal időben felismerhető.

Idősek és fiatalok, aktív életet élők és elhízottak – a bőrrák „nem válogat”, egyre több embert érint világszerte. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, de sokszor az anyajegymentes felszínen jelenik meg.

– Ha egy anyajegynek megváltozik a színe, formája, viszket vagy váladékozik, akkor mindenképp szakorvoshoz kell fordulni – kezdte dr. Odler Anna, a Soproni Gyógyközpont bőrgyógyász szakorvosa. – Az egészséges anyajegy kerek vagy ovális, egyszínű és nem nő. Ha szabálytalan alakú elváltozást találunk magunkon, vagy hirtelen növekedni kezd egy anyajegyünk, az mindenképp gyanús.

A Soproni Gyógyközpontban a szakorvos először átnézi az anyajegyeket, majd a gyanúsakat dermatoszkóppal, szükség esetén digitális dermatoszkóppal vizsgálja. Utóbbi egy olyan modern szerkezet, amely képet készít az anyajegyekről. A felvételek akár negyvenszeres nagyításban mutatják a bőrfelszínt, rögzítik az anyajegy méretét is. A szakember az úgynevezett Stoltz-séma alapján elemzi az adatokat.

– Különböző értékeket összegzünk: például a méret, pigmentáltság, szín, kontúrok alapján, így a végén kapunk egy számot – folytatta dr. Odler Anna. – Ha ez 5,7 feletti, akkor felmerül a melanóma gyanúja. Ilyenkor minden esetben az eltávolítást javasoljuk. Ha korai stádiumban felismerjük a melanómát, akkor egy műtéttel orvosolható a probléma, nincs szükség további kezelésre. Ha viszont sokáig rejtve marad, akkor már áttétet képezhet… Szerencsére a soproniak egyre tudatosabbak, ritkán találkozunk nagyon előrehaladott elváltozással, az emberek 30 százaléka szűrésre érkezik hozzánk.

A bőrgyógyásztól megtudtuk: a folyamatos irritáció (dörzsölés), a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, különböző genetikai és immunológiai tényezők növelhetik a betegség kialakulásának esélyét. Nagyon fontos a rendszeres (havi) önvizsgálat, és azt javasolják, hogy a felnőttek 3 évente menjenek el szűrésre. Akinek a családjában előfordult már ilyen betegség, annak még óvatosabbnak kell lennie. A szűrések előtt viszont még lényegesebb a prevenció: mindenki ügyeljen arra, hogy ne égjen le a napon! A világos bőrűek nyáron 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a szabadban, a közvetlen sugárzásnak kitett bőrfelületeket pedig nemcsak nyáron, hanem egész évben szükséges védeni. A legbiztonságosabbak a patikában kapható fényvédők, az UV B és UV A sugárzás ellen védőket + jellel látják el. Lényeges, hogy a naptej ne bomoljon le a napfény hatására, vízálló legyen és ne allergizáljon! Mindig kellő mennyiségben vigyük fel a bőrünkre, és egyenletesen oszlassuk el! 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...