Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Józan lépések a békéért
– A Nyugat meggondolatlan, ügyetlen politikával próbál úrrá lenni a helyzeten, de csak közelebb sodor minket a háborúhoz – nyilatkozta Horváth József. Fotó: Sergey Bobok – AFP

Egész Európa érdeke a minél előbbi tűzszünet és békekötés

Józan lépések a békéért

| Etzl Edgár | Városi hírek

– A világban jelenleg zajló fegyveres konfliktusok különböző módokon fenyegetik hazánk biztonságát és jólétét, nem érdemes egyik nagyhatalomhoz sem húzni. Elsősorban a békét kell szem előtt tartani, mert ez szolgálja hazánk érdekeit – nyilatkozta lapunknak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője.

Globalizált világunk összezsugorodott: napjainkban nincs a Földnek olyan távoli zuga, ahol egy kipattanó konfliktus közvetett módon ne lenne hatással Magyarországra. – Ezek közül az orosz–ukrán háború jelenti a legnagyobb, közvetlen fenyegetést hazánk gazdaságára és biztonságára – említette első példaként Horváth József biztonságpolitikai szakértő. – A Nyugat meggondolatlan, ügyetlen politikával próbál úrrá lenni ezen a helyzeten, de csak közelebb sodor minket a háborúhoz. Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdeke lenne a minél előbbi tűzszünet és békekötés. Nem véletlen, hogy hazánk következetesen békepárti.

Súlyos következményekkel járhat Magyarország számára a Közel-Keleten forrongó konfliktusok kiterjedése is. – A palesztin Hamász Izrael elleni támadása óta fennálló konfliktus nem csitul, a zsidó állam destabilizálódik. A Vörös-tengeren bonyolított vízi kereskedelmet húszi lázadó csoportok rakétákkal fenyegetik – részletezte a biztonságpolitikai szakértő. – A Nyugat és a muzulmán világ között zajló háborúk a Kínával folytatott kereskedelmünket fenyegetik. A kereskedelmi útvonal elvágása az európai ipar lassulását eredményezheti. Ha az orosz piacok után a kínai piacokat is elveszti Európa, az beláthatatlan következményekkel járna jólétünkre nézve.

Horváth József szerint kérdéses még, mit hoz Kína és Tajvan elmérgesedő kapcsolata. – Köztudott, hogy a világ jelentős részét a kommunista Kínától független szigetország látja el mikroelektronikai eszközökkel, egy fegyveres megmozdulás a térségben egész Európában megbénítaná az autó- és gépipart.

Veszélyes továbbá az afrikai Száhel-övezetben burjánzó feszültség, amely egyre fokozódó migrációs nyomással fenyegeti egész Európát. A menekültekkel együtt számos veszélyes, terrorizmusra hajlamos személy is érkezik földrészünkre.

Horváth József hangsúlyozta: kis területű és lakosságú országként biztonságunkért nem tehetünk mást, minthogy józan döntéseket hozunk, és megóvjuk hazánk politikai és gazdasági stabilitását. – 2010-ben használhatatlan volt honvédségünk. A kormány azóta dolgozik haderőnk fejlesztésén, a szomszédos országokat ebben már megelőztük. Időben, előrelátóan tettük mindezt, hiszen mióta kitört az orosz–ukrán háború, hihetetlenül megdrágultak a haditechnikai eszközök.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...