Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Felújították a sírkövet

A Holtak nyomában, avagy kikről mesélnek a sírok elnevezésű séta keretében vasárnap felavatták Ágoston Ernő festő- és grafikusművész felújított sírkövét az új Szent Mihály-temetőben. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián üdvözölte. – Köszönjük a kezdeményezőknek, hogy őrzik a városunk ezen fontos történelmi értékeit – mondta a polgármester. A síremléket Kutas László Kossuth-díjas szobrász-, éremművész kérésére ökomenikus megemlékezés után Henczel Szabolcs szanyi plébános áldotta meg.

Ágoston Ernő festő, grafikus, rajztanár 1889. szeptember 8-án született Sopronban. Kezdetben a Laehne-féle intézetben tanított, de plakátokat, karikatúrákat is tervezett, a Soproni Képzőművészeti Kör kiállításait szervezte, 1947-től haláláig (1957) pedig rajziskolát vezetett.

Városi Hírek

Emlékezni és emlékeztetni

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából vasárnap elhelyezték a Mátyás király utca 15. számú épület bejárata előtt Alt Józsuáné (született Gerstl Hermina) botlatókövét. Az Elfeledett Soproniak Alapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület rendezvényén dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: – Emlékezni és emlékeztetni a kötelességünk, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan szörnyű tragédia a világtörténelemben, mint a holokauszt volt.

A rendezvényen beszédet mondott Alt Józsuáné unokája, Éva, aki hangsúlyozta: szimbolikus, hogy pont anyák napján került a helyére a botlatókő.

– Egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült – ez a meggyőződés vált ars poeticájává a körünkben tisztelt Günter Demnig szobrászművész úrnak, akiben a botlatókövek gondolata az 1990-es évek elején megfogalmazódott. Az 1995-ben Kölnben elhelyezett első emlékmű óta közel két évtized telt el. Az Európa-szerte járdába ékelt botlatókövek száma mára jóval meghaladja a 40 ezret – fejtette ki dr. Tárkányi Sándor építész, helytörténész.

Gerstl Herminát 49 évesen három lányával (Edit, Gertrud, Jozefin) együtt deportálták Sopronból Auschwitzba 1944. július 5-én, ahol gázkamrába küldték és megölték.

A most elhelyezett kő Sopron harmadik botlatóköve.

Rendkívüli tavaszi közgyűlés

Elfogadták a zárszámadást, valamint a 2024-es költségvetésről szóló rendelet módosításáról is döntöttek a képviselők a rendkívüli közgyűlésen. A múlt csütörtöki ülésen beszámoltak a 2023. évi önkormányzati költségvetésről, az ideit pedig úgy módosították, hogy növelték az önkormányzat szociális és gyermekjóléti, valamint kulturális feladatainak támogatását.

A közgyűlés elfogadta a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány tavalyi beszámolóját is, megtárgyalta és elfogadta a Sopron Régió Turisztikai Központ állami tulajdonú üzletrészének megvásárlását. Mindemellett értékelték a 2023-as év gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátását.

Újabb hivatalos jelöltek

A Helyi Választási Bizottság a május 3-án megtartott ülésén a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására nyilvántartásba vette a Párbeszéd – a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös polgármesterjelöltjeként Jakál Adriennt, a Jobbik–Konzervatívok polgármesterjelöltjeként Reischl Gábort, valamint független polgármesterjelöltként Sovány Endrét. A polgármesterjelöltek mellett többtucatnyi egyéni választókerületi képviselőjelölt, nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt nyilvántartásba vételéről is döntöttek.

A Helyi Választási Bizottság lapzártánk után tartott ülésein döntött újabb polgármesterjelöltek nyilvántartásba vételéről – az eredményről jövő heti lapunkban írunk.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Helyi Választási Bizottság április 22-én nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP jelölőszervezetek közös jelöltjeként dr. Farkas Ciprián polgármesterjelöltet.

Kultúra

Rakovszky Zsuzsa elismerése

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz) részesül elismerésben, négy különböző kategóriában.

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő, író, műfordító az ­ELTE angol–magyar szakán szerzett tanári diplomát. Jelenleg is szülővárosában, Sopronban él. Többek között olyan szerzők műveit ültette át magyar nyelvre, mint a 2013-ban irodalmi Nobel-díjban részesült kanadai Alice Munro, az amerikai Robert Frost, az angol Kingsley Amis és Robert Browning. Első önálló kötete, a Jóslatok és határidők 1981-ben jelent meg, azóta rendszeresen jelentkezik versgyűjteményekkel, a 2023-ban napvilágot látott Vita élő időben szám szerint már a tizenegyedik. Versei angol, német, francia és finn nyelven, regényei német, olasz, francia, török, bolgár és holland nyelven jelentek meg. A Kossuth-díj mellett számos elismerést és kitüntetést kapott: egyebek között József Attila-díjat (1988), Magyarország Babérkoszorúja díjat (1997), Márai Sándor-díjat (2003), Prima-díjat (2008), Libri irodalmi díjat (2016). 

Sport

Dobogósok a világkupán

Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmet szerzett a Caliban rendezett párbajtőr Grand Prix-n.

A kolumbiai versenyen kiemelkedően szerepeltek a férfiak mezőnyében a magyarok, a két éremszerzés mellett Andrásfi Tibor hetedik lett, és a tavaly Európa-bajnok, olimpiai kvótás válogatott negyedik tagja, Nagy Dávid is eljutott a legjobb 16-ig.

A női versenyben egy magyar induló volt, a budapesti GP-n ezüstérmes Muhari Eszter, aki ezúttal az első fordulóban kikapott.

Az Európa-bajnokság és az olimpia előtti utolsó párbajtőr világkupaversenyt két hét múlva rendezik: a férfiak a franciaországi Saint-Maurban, a nők az Egyesült Arab Emírségek-beli Sardzsában lépnek pástra.

A szívük vitte őket....

A magyar férfi jégkorong-válogatott feljutott a 16 csapatos elitmezőnybe, miután 2–1-re legyőzte a szintén feljutott szlovéneket, így megnyerte a Bolzanóban rendezett divízió I/A-tornát.

– Az elszántság hozta meg a sikert – véli Don MacAdam szövetségi kapitány, míg a csapat kapitánya szerint nem számolgattak a sorsdöntő meccs előtt, csak tették a dolgukat.

– A végén már csak a szívünk vitt – állapította meg az M4 Sportnak Erdély Csanád. – Azért látszódott, hogy sok srácnak elég hosszú szezonja volt, de egy ilyen hetet végigjátszani, és két nehéz válogatottal befejezni a vb-t, az senkinek nem könnyű. Tudom, hogy mindenki számolgatott, de mi nem tettük, tudtuk, mit kell csinálni.

A csapatkapitány hozzátette, még nem fogta fel, mit vittek véghez, mint mondta, lélekben még a büntetőpadon ül az utolsó egy percben.

A válogatott Bolzanóban negyedszer jutott fel a világ élvonalába, és mindig más kanadai szakvezetővel: 2008-ban Szapporóban Pat Cortina, 2015-ben Krakkóban Rich Chernomaz, két éve pedig Sean Simpson vezette a válogatottat.

Soproni fiatalok

„Menni mindig, biztosan...”

Sopronban is megkezdődtek hétfőn a magyar nyelv és irodalom tárggyal az érettségi vizsgák. Országszerte középszinten 73.472, emelt szinten 2066 tanuló adott számot tudásáról. Kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáztak a fiatalok, a hét hátrelévő részében az angol és német nyelvi érettségik következnek.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112.700-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, a lebonyolításukban 3150 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgák május 27-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket június 5. és 12., a középszintűeket június 17. és július 3. között rendezik.

Városunkban múlt héten kilenc középiskola diákjai ballagtak el, a következő hetekben ők is számot adnak tudásukról.

Sikeres közösségi gyűjtés

Digitalizálták, visszaadták a tulajdonosoknak, és a legszebb felvételeket közzéteszik – mint arról lapunkban is beszámoltunk, a soproni óvóképzés 125. évfordulóján rendhagyó közösségi gyűjtést indított a Soproni Egyetem Benedek-kara. Arra kérték a soproniakat, hogy kutassanak a fiók mélyén őrzött régi felvételek között, és ha a gyermeknevelés egykori színtereihez, óvodákhoz, az óvóképzőhöz kapcsolódóan fotókat, tárgyi emlékeket találnak, azt osszák meg a kar munkatársaival. A bpk125.uni-sopron.hu oldalon már böngészhetőek a fotók, de várnak mindenkit május 12-én 18 órakor a Ligneum látogatóközpontba, ahol Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívum-vezetője zenés helytörténeti előadásán bemutatja azokat.

Megnyílt a Tómalom fürdő

Május 1-jén megnyitotta kapuit az idei szezonra a Tómalom fürdő. Az előző évekhez hasonlóan a strand május 31-ig díjmentesen látogatható, mindennap 11 és 19 óra között. A vízben tartózkodni csak saját felelősségre lehet, mivel vízimentő szolgálat ebben az időszakban nincs. A Lőver uszoda strandja a tervek szerint június 15-től augusztus 31-ig tart nyitva 9 óra és 20.30 között.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...