Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Verő József emléktáblája – Ősz utca 8.

Hol járunk? – rejtvény

Verő József emléktáblája – Ősz utca 8.

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Dr. Verő József akadémikus 1904-ben született Sopronban.

A bencés gimnáziumban érettségizett, a soproni Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Főiskola Kohómérnöki Karán szerzett diplomát, ahol a végzést követően tanársegédi állást kapott. Amikor a főiskola 1934-ben egyetemi rangra emelkedett mint a budapesti József Nádor Műegyetem soproni kara, ő lett az első hazánkban avatott kohómérnök doktor. 1943-ban a fémtechnológiai tanszék egyetemi tanárává nevezték ki, 1947-ben mindössze 43 évesen egyetemi, nyilvános, rendes tanári kinevezést kapott. Ebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia levelezőtagjává, két évvel később pedig rendes tagjává választották.

Amikor államosították a kiváló fényképész, Diebold Károly műtermét, Verő professzor vette fel őt a tanszékére. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem megalakulását követően a soproni kohómérnöki kar is Miskolcra került, de Verő professzor még egy ideig Sopronban maradt, majd ő is átköltözött Miskolcra, ahol a metallográfiai tanszék vezetője lett. Professzori tevékenysége mellett 1952 és 1974 között a budapesti Vasipari Kutató Intézet igazgatója is volt. Nevéhez fűződik a termikus analízis és kvantitatív metallográfia meghonosítása. 1949-ben és 1958-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 1985-ben hunyt el Sopronban. Ősz utcai emléktábláját születésének századik évfordulóján avatták fel, de Miskolcon is szobor őrzi emlékét. Utóbbinak Cyránsky Mária, előbbinek pedig Kutas László Kossuth-díjas szobrászművész az alkotója. Verő professzor három fia közül a legidősebb nemcsak a nevét örökölte édesapjától, hanem tudósként is a nyomdokába lépett, Széchenyi-díjas geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Sopron díszpolgára. Róla és a családról bővebben már írtunk lapunkban: A kutatás állandó öröme, Soproni Téma, 2019. február 6.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Játékunkban egy neves épületről vagy köztéri alkotásról mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik alkotást rejtettük el. Azok között, akik a helyes megfejtést május 15-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu e-mail-címre, ajándékot sorsolunk ki. Április 24-i rejtvényünk megfejtése: Verő József emléktáblája, szerencsés megfejtőnk Grund Lajos, Sopron, Mátyás király utca.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...